El 19 i 25 de febrer han declarat als Jutjats d’Amposta les 17 persones imputades de la PAH Terres de l’Ebre. El procediment judicial es troba obert a instàncies de Catalunya Caixa, que va posar una denúncia arran d’una protesta feta en una oficina d’aquesta entitat bancària. Se les acusa de nou delictes: extorsió, coaccions, violació d’establiment públic obert al públic, provocació, conspiració i proposició per cometre un delicte d’ extorsió, omissió de perseguir delictes, denegació d’auxili, manifestació il·lícita, associació il·lícita i deslluïment. Tot, acusacions falses que busquen desviar l’atenció d’allò que és essencial: que amb el frau hipotecari entitats com Catalunya Caixa segueixen violant un dret humà com el dret a l’habitatge.
La PAH Ebre manifesta que la denúncia realitzada contra les disset persones que han estat imputades és absolutament desmesurada i el procediment iniciat no té cap mena de sentit. Sotmetre a un procediment judicial a 17 persones, totes elles activistes de la PAH que van actuar de forma solidària per defensar el dret a l’habitatge és un despropòsit. Per aquestes raons, avui s’ha presentat un escrit demanant l’arxiu del procediment. Aquests dos dies han hagut concentracions de suport a fora els Jutjats d’Amposta i diferents mostres de solidaritat de les 72 PAHs de tot el país. S’han realitzat, a més a més, accions de protesta en més de 85 oficines de CX per exigir la retirada de la denúncia a les 17 companyes de la PAH Ebre.
La PAH Ebre recorda que abans de realitzar l’acció a la sucursal de Catalunya Caixa, Àngel i la PAH van intentar durant mesos la via del diàleg amb l’objectiu d’arribar a un acord per aquest cas. Lamentablement, la resposta de CX sempre va ser la mateixa: els interlocutors es van negar rotundament a oferir cap solució a l’afectat, negant el diàleg i bloquejant la negociació. Aquesta falta de diàleg i negociació de CX, es donava mentre CX negociava la venta de l’entitat al BBVA i la de la gestió de les hipoteques al fons voltor Blackstone. Tot això amb una entitat rescatada amb 13.000 milions d’euros i mal venuda deixant un deute de gairebé 10 mil milions d’euros a la ciutadania i sense cap tipus de contraprestació social.
Per sort Àngel no estava sol. Va poder fer front a l’angoixa de l’amenaça del desnonament i la desesperació del deute de per vida, amb l’acompanyament col·lectiu de la PAH de les Terres de l’Ebre. Des de la Plataforma, se’l va assessorar, donar suport i va haver el compromís de lluitar pel seu cas a través de la via de la negociació i la pressió -sempre utilitzant mitjans no violents- per arribar a un acord favorable. Per aquest motiu, es va organitzar un acompanyament el dia 5 de novembre, que davant el bloqueig en la negociació es va allargar fins al dia 7 de novembre. Una acció que estava plenament emparada en el dret fonamental a la llibertat a la reunió, manifestació i llibertat d’expressió i que en cap moment va recórrer a la violència.
La PAH adverteix que la màxima «si ens toquen a una, ens toquen a totes» no és una frase feta per la PAH, sinó un principi fonamental que guia el moviment. Tan sols que es condemni a una sola activista de la PAH per una pena injusta, vindran tota la resta a darrera.
El proper diumenge 1 de març a les 12h la PAH Terres de l’Ebre i el Grup de Suport contra la Repressió han organitzat una calçotada solidària oberta a tota la ciutadania en suport a les 17 companyes denunciades. L’objectiu és recaptar fons per a la caixa de resistència del Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l’Ebre, i poder així sufragar les despeses derivades dels processos judicials.
La solidaritat la nostra millor arma.
Si ens toquen a una, ens toquen a totes.
PAH Terres de l’Ebre
25 de febrer, 2015