La moció contempla les multes a les entitats que persistisquen en un ús antisocial de l’habitatge.
El 2013 ha sigut un any crucial en la lluita pel dret a l’habitatge amb una mobilització sense precedents en la seua defensa. Ha sigut també l’any en el qual el govern del Partit Popular s’ha confirmat com el govern de la banca.
Les Plataformes d’Afectades per la Hipoteca sabem que, com a societat, no podem permetre’ns el ritme d’execucions hipotecàries i desnonaments que s’està donant ni esta vulneració sistemàtica de drets humans. Per això, des de la PAH sempre interpel·lem a totes les administracions per fer front a esta situació d’emergència habitacional a la qual a dia d’avui està donant resposta la ciutadania.
Els ajuntaments i les administracions autonòmiques poden fer molt més del que estan fent fins ara, tal com ha demostrat la campanya de l’Obra Social la PAH amb la recuperació d’habitatges buits en mans dels bancs, que ha aconseguit arrancar-li lloguers socials a les entitats en ciutats com Manresa o Terrassa. És en la mateixa ciutat de Terrassa, on la pressió de PAH ha obligat al consistori a obrir expedients sancionadors a les entitats financeres que tenen habitatges en desús. Esta experiència demostra que si es vol, es pot.
La campanya se centra, en una primera fase, en els ajuntaments catalans, per a estendre’s posteriorment a la resta de l’Estat. Esta mesura no és una opció sinó una necessitat, i permet crear un parc públic d’habitatge que s’estengue també a les famílies desnonades per no poder pagar el lloguer. En el moment en el qual ens trobem, resulta criminal que la banca acumule habitatges buits mentre milers de famílies són expulsades de les seues cases, per això, la PAH actua.
Quan parlem d’una vulneració de drets fonamentals, totes les administracions tenen competències per intervenir. Els ajuntaments són la primera administració a la que acudeix una persona que es veu en una situació de vulneració d’un dret. En una situació d’emergència habitacional com la qual es viu en l’Estat Espanyol, és necessari que els ajuntaments tinguen voluntat política d’encarar el problema de cara i aplicar solucions.
Per això, a les Terres de l’Ebre hem iniciat la campanya de mocions als ajuntaments per recuperar l’habitatge buit en mans de les entitats financeres, que han sigut, moltes d’elles, rescatades amb milers de milions d’euros públics sense cap contraprestació social. Estes són unes mocions de mínims, que ja s’haurien d’estar aplicant als ajuntaments. És una vergonya que la PAH i la ciutadania hagi d’anar darrere les administracions perquè s’aplique la llei i es compleixin els acords. Des de la PAH Ebre no només impulsarem a que es presenten les mocions, sinó que estarem al darrere fent un seguiment de tots i cadascun dels ajuntaments, perquè es compleixin tots els punts acordats.
A les Terres de l’Ebre només existeix una PAH per donar cobertura a 52 municipis. La intenció és primer presentar la moció a les 4 capitals de comarca i després seguir amb la resta de pobles. Els següents seran els municipis en una major especulació immobiliària, com l’Ampolla, La Ràpita i Deltebre. Amposta ha estat el primer municipi de les Terres de l’Ebre en aprovar la moció, amb consens de tots els partits en representació al consistori (CIU+ERC+PSC+PxC). De Tortosa, ens han comunicat este matí que la proposta entra a debat dilluns vinent al Ple municipal, on membres de la PAH Terres de l’Ebre hi assistirem. Amb Mora i Gandesa hi ha també reunions acordades.
Actualment la PAH Terres de l’Ebre atén 42 casos, i cada setmana a les assemblees que se celebren tots els dimarts a les 19h al Centre Cívic de Ferreries arriben entre 5 i 7 casos nous. Volem recordar al govern i les administracions que darrere d’aquests números hi ha famílies, i instem als ajuntaments a que tinguen voluntat política d’encarar el problema de cara i apliquen les solucions pertinents.
PAH Terres de l’Ebre
Dijous 30 de gener 2014