En este momento estás viendo #Deltebre @LA_PAH presenta, mitjançant @CUPDeltebre, la #mocioplusvalues a l’@ajdeltebre. #terresdelebre

#Deltebre @LA_PAH presenta, mitjançant @CUPDeltebre, la #mocioplusvalues a l’@ajdeltebre. #terresdelebre

Tenint l’experiència de Montse, a falta d’una resposta en ferm i atès que l’acció de la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques ens demostra que els acords presos per aquest ple són insuficients per pal·liar les conseqüències de veure’s en aquest drama social i hipotecari,  la PAH Terres de l’Ebre ha presentat a l’Ajuntament de Deltebre, mitjançant la CUP Deltebre, una moció per a l’aprovació d’una subvenció a les persones afectades per processos d’execució hipotecària i dació de l’immoble en pagament del deute hipotecari d’habitatges de residència única i que resulten obligades al pagament de la plusvàlua.

Juntament amb altres situacions, quan es produeix una dació en pagament o un desnonament hi ha l’obligació de pagar un impost municipal, la denominada plusvàlua, quedant un deute amb l’ajuntament després d’haver perdut l’habitatge. Els ajuntaments cobren este impost, però la llei que ho va crear és estatal, de manera que solament el govern central pot aprovar la seua supressió. Malgrat això, els ajuntaments poden pressionar el govern per que canvie la llei i suprimeixi l’impost, i, mitjançant les subvencions hi ha la possibilitat, des dels ens locals, que l’Ajuntament assumeixi el cost d’estos casos.

La pèrdua de l’habitatge habitual per impossibilitat de pagament de la hipoteca suposa una situació de risc d’exclusió social igual de dramàtica i violenta en tots els casos que es produeix. Però no podem parlar només de desnonaments. També hem de parlar dels casos en els que l’entitat financera accepta la dació en pagament, tant en la forma de dació directa com a través d’una compravenda per una quantitat menor a la del deute pendent adjuntant una condonació del deute restant.  Les entitats financeres realitzen el procediment de quedar-se l’habitatge hipotecat en pagament del deute hipotecari pendent no només en la forma de la dació en pagament sinó també en la forma de compravenda amb condonació del deute. La dació en pagament/compravenda amb condonació de deute concedida per l’entitat bancària no deixa de ser un desnonament negociat i en millors condicions, però igualment dramàtic, i que deixa en una situació idèntica a les persones que s’hi troben.

Les PAH i diferents entitats socials han denunciat reiteradament que els procediments d’execució hipotecària massius deixen les persones en una absoluta indefensió, el que comporta una violació sistemàtica dels drets humans, contravenint molt especialment el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, ratificat per l’Estat Espanyol. Els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania no poden restar indiferents a la injustícia social derivada de la insuficiència de mecanismes legals eficaços provinents de l’Estat i de la pràctica abusiva de les entitats bancàries. El drama dels desnonaments segueix estant a l’ordre del dia i hem d’encarar, buscar i trobar, per tots els mitjans i des de tots els fronts, la formula per evitar casos que es puguin donar en un futur.

Eximir de pagar l’impost de plusvàlua a qui ha perdut la seua casa per una execució hipotecària o dació en pagament és qüestió de voluntat política, i ja ho fan altres ajuntaments de les Terres de l’Ebre.

Deja una respuesta

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Terres de l'Ebre.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.