En este momento estás viendo Presentació i recollida de signatures de la @ILPHabitatge a les Terres de l’Ebre / @La_PAH @APA_Cat @ObservaDESC

Presentació i recollida de signatures de la @ILPHabitatge a les Terres de l’Ebre / @La_PAH @APA_Cat @ObservaDESC

Avui dimarts 3 de febrer a les 11h la PAH Ebre ha presentat a les Terres de l’Ebre la nova ILP d’Habitatge, impulsada per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), l’Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC) i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). La presentació, que s’ha realitzat al Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre, ha comptat amb la presència de Maria Campuzano, de l’APE).

A diferents municipis de les Terres de l’Ebre s’ha iniciat la campanya de recollida de signatures per aturar l’emergència social que es viu a Catalunya: més de 20 desnonaments al dia i més del 10% dels veïns afectats pels talls de subministraments bàsics com aigua, llum i gas. Amb aquesta iniciativa les entitats impulsores volem evidenciar la necessitat que el govern de la Generalitat faci ús de les competències de què disposa en matèria d’habitatge i protecció dels consumidors i adopti les mesures urgents en favor de les famílies afectades per la crisi.

Txell Teruel, de la PAH Ebre, ha explicat que, amb un 19% d’atur, 726.000 persones, més del 60% en atur de llarga durada, Catalunya s’ha convertit en una de les comunitats autònomes més afectades per la crisi econòmica. Segons dades recents de l’IDESCat, 220.700 llars tenen tots els seus membres a l’atur, de les quals 106.700 no perceben cap ingrés. Cada vegada són més les persones que fins i tot treballant no disposen dels ingressos suficients per fer front a les despeses familiars bàsiques. Aquesta situació d’emergència social és especialment greu en l’àmbit de l’habitatge. Des de que va començar la crisi el 2008 Catalunya acumula més de 50.000 desnonaments per motius econòmics (20 al dia) encapçalant el trist rànquing de la pèrdua de habitatge en tot l’estat Espanyol. Segons el «Departament de Territori i Sostenibilitat» de la Generalitat, els habitatges de lloguer social no arriben a les 30.000 -1% del parc habitacional enfront del 18% dels països europeus propers-, quantitat insuficient per respondre a la demanda habitacional.

També s’ha esmentat que moltes de les famílies desnonades, en aquest moment, són víctimes de la sobreexposició del crèdit hipotecari i pateixen una autèntica mort civil. El sobreendeutament, de fet, és una de les problemàtiques més cruels de les famílies hipotecades, moltes de les quals estan integrades per menors d’edat que es veuen directament afectats, així com ho reflecteix l’informe: «Emergència Habitacional a l’estat espanyol. La crisi de les execucions hipotecàries i els desnonaments des d’una perspectiva de drets humans».

Maria Campuzano, en el seu torn, ha explicat que, igualment, resulta alarmant el creixement de la pobresa energètica que a dia d’avui afecta més del 10% de la població a Catalunya. Així, més de 320.000 famílies no poden mantenir les seves cases a una temperatura adequada per manca de recursos econòmics o perquè ja han patit talls de subministrament energètic (llum i gas) i aigua. Aquest creixement de la pobresa energètica està vinculat tant a la deficient qualitat energètica del parc d’habitatge existent com a l’augment continu dels preus dels rebuts d’aigua, llum i gas. Subministraments tots ells en mans d’empreses oligopolístistiques. No és casualitat que en tot el territori espanyol el preu de l’energia sigui un 30% més car que la mitjana de la UE i que els beneficis de les companyies sigui el doble que els beneficis del sector a escala europea.

Afortunadament, Catalunya disposa dels recursos legals i materials necessaris per fer front a la situació. En particular, Catalunya acumula 450.000 habitatges buits (100.000 en mans d’entitats financeres, 80.000 habitatges nous de nova construcció i 270.000 habitatges particulars). D’altra banda, les companyies elèctriques amb una mitjana de beneficis d’uns 3.849.000 d’euros entre 2.008 i 2.012 gaudeixen d’una situació econòmica privilegiada. Del que es tracta, llavors, és de fer servir les competències exclusives del govern de la Generalitat en matèria d’habitatge i protecció dels consumidors per aturar la concentració de la riquesa per part de les grans empreses de subministraments, entitats financeres, fons voltors i grans immobiliàries.

Per aquesta raó, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC ha presentat la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i la pobresa energètica, ILP que va ser admesa a tràmit per la taula del Parlament el passat 13 d’octubre. En concret es proposen les següents mesures de mínims imprescindibles per fer front al sobreendeutament, els desnonaments i els talls de subministraments bàsics:

  • Mecanismes que proporcionin una segona oportunitat a les persones sobre endeutades, mitjançant dos procediments (un extrajudicial i un altre judicial) es possibilita que les famílies puguin liquidar els seus deutes vinculades amb l’habitatge habitual per tal de poder començar de nou.
  • Cap desnonament per a les famílies que no puguin fer front al pagament de la hipoteca, establint l’obligació a les entitats financeres de concedir un lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat.
  • Cap desnonament per a les famílies que no puguin fer front al pagament del lloguer quan els propietaris siguin bancs, fons voltors o grans immobiliàries establint l’obligació d’aquests grans tenidors d’habitatge a concedir un lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat.
  • Tots els ajuts per a les famílies que no puguin fer front al pagament del lloguer de pisos de propietat de persones físiques. Quan el propietari de l’immoble sigui un petit propietari, en canvi, l’administració està obligada a concedir ajudes perquè l’afectat pugui seguir en un habitatge o assegurar-li un reallotjament adequat.
  • Creació d’un parc de lloguer social a través del lloguer forçós dels pisos buits en poder dels bancs i grans tenidors d’habitatge.
  • Impedir els talls de llum, aigua o gas que afectin les famílies en situació de vulnerabilitat. S’establirà un protocol obligat de comunicació i intervenció prèvia dels Serveis socials per a aplicar les ajudes necessàries per evitar els talls de subministraments.
  • Garantir l’accés als subministraments d’aigua, llum i gas a totes les llars vulnerables.

Sí que es pot! #AvuiEsPot

PAH Terres de l’Ebre

Deja una respuesta

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Terres de l'Ebre.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.