El TJUE torna a donar la raó a la PAH: obri la porta a exigir la nul·litat de tots els procediments d’execució hipotecària i els desnonaments des de 1995. #TJUEconLaPAH

La PAH exigeix la nul·litat de totes les execucions hipotecàries des de 1995 amb el suport del TJUE

La sentència emesa avui pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea és la vuitena sentència que confirma i dóna la raó a les que portem 8 anys denunciant l’estafa hipotecària i la complicitat dels diferents governs. No és una sentència més malgrat que, juntament amb les 7 anteriors, dicta que la normativa hipotecària espanyola és anòmala, injusta i il·legal, contraria a la directiva Europea de 1993 que l’Estat havia d’haver adaptat abans del 31 de desembre de 1994.

Diem que no és una sentència més perquè aquesta ve a dir que és il·legal i nul·la la clàusula del venciment anticipat de les hipoteques. Aquesta clàusula la contenen totes les hipoteques i permet a la banca reclamar-te la totalitat del deute pendent, més els interessos corresponents, una vegada has deixat de pagar 3 quotes. El cas analitzat en la sentència del TJUE, presentat per un jutge de Santander, qüestiona que l’impagament de 7 mensualitats d’un total de 564 quotes mensuals de les quals constava la hipoteca siga suficientment greu com per a aplicar el venciment anticipat.

Quan arribes a aquest punt i el banc et reclama de cop que pagues la totalitat de la hipoteca d’una vegada, lògicament no pots pagar de cop. El banc, emparant-se en aquesta clàusula, executa judicialment la hipoteca i obri el procés que et condemna al desnonament i a un deute per a tota la vida. Atès que és precisament en aquesta clàusula en la qual es basen totes les execucions hipotecàries, podem afirmar sense cap temor que totes les execucions hipotecàries i desnonaments hagudes des de l’1 de gener de 1995, data en què havien de ser implementades les mesures contingudes en la directiva 93/13/CE, ho han sigut mitjançant l’aplicació d’una legislació que a més d’injusta, inhumana i criminal, era també il·legal. Una legislació que, a dia d’avui, segueix sent contrària a la normativa UE en matèria de drets dels consumidors, i que afecta també a una necessitat fonamental com l’habitatge.

Des de la PAH denunciem una vegada més la violació sistemàtica dels drets humans i de la pròpia Constitució espanyola amb totes i cadascuna de les execucions hipotecàries i els desnonaments que hem patit en els últims anys. Hem denunciat l’anomalia i il·legalitat de la llei hipotecària espanyola, hem alertat que hi ha vides en joc i hem desemmascarat l’estafa hipotecària.

Cal recordar que el Tribunal Suprem ja va declarar la nul·litat parcial d’aquest tipus de clàusules abusives, però proposava substituir l’inici de l’execució hipotecària d’un impagament a tres, com va dictar la llei 1/2013. Tant aquesta llei com el Tribunal Suprem no ha parat de rebre garrotades en les vuit sentències del TJUE que ja acumulem en aquesta matèria.

Ara, amb aquesta nova sentència anunciem que anem a exigir i reclamar la declaració de nul·litat de totes les execucions hipotecàries i els desnonaments que s’han produït des de 1995, i ho fem amb la raó que ens dóna el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. No solament anem a exigir la declaració de nul·litat, sinó la restitució de drets i la reparació dels danys produït a més de 700.000 famílies des de 2008 i a totes aquelles que han patit les conseqüències des de 1995 de la il·legal llei hipotecària espanyola.

En els pròxims dies farem una crida per iniciar aquesta campanya de nul·litat d’execucions hipotecàries i desnonaments, i exigirem restitució de drets i reparació de danys. Per presentar aquesta campanya, us convoquem a la roda de premsa que donarem demà divendres, dia 27 a partir de les 11 hores en davant la porta del Tribunal Suprem a Madrid.

#TJUEconLaPAH

Deja una respuesta

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: PAH Terres de l'Ebre.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a MaadixZone que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.